Hoe en waarmee moeten planken vloeren worden afgewerkt ?

Plankenvloeren in de lak of Plankenvloeren in de olie ?

Voor elk van bovenstaande alternatieven voor afwerking valt iets te zeggen.

Er kan ook niet in het algemeen worden gesproken dat lak beter is dan olie of olie beter dan lak.

afwerken met olie of lak

De keuze voor lak of voor olie op plankenvloeren zal geheel afhangen van:
  • Uw leefsituatie
  • Uw smaak qua afwerking van de plankenvloer
  • De ruimte waarin de plankenvloer gaat komen
  • Uv budget voor plankenvloeren
  • De houtsoort van de plankenvloer
  • Gaat u de plankenvloer zelf leggen of kiest u een parketlegger

Uw leefsituatie

Met hoeveel mensen u in een huis woont maakt vanzelf verschil uit aangaande de slijtage van de afwerklaag.Dit geldt natuurlijk ook voor of u huisdieren heeft of niet. Verder is natuurlijk van belang of u met schoenen aan in uw huis leeft of dat u altijd op sokken loopt.

Andere aspecten die hierbij van belang zijn; of u het zich erg zal aantrekken als er een krasje in de plankenvloer komt of dat u veel of weinig tijd aan onderhoud van de plankenvloer wilt besteden.

Kortom elke situatie is anders en voor elke situatie is er een lak of olie te kiezen.

De volgende punten zijn vaste gegevens:

  1. Lak op een plankenvloeren is slijtvaster dan olie
  2. Olie kan plaatselijk worden bijgewerkt, terwijl met lak de gehele plankenvloer opnieuw moet worden gelakt

Overeenkomstig is:

Zowel een geoliede plankenvloer als een gelakte plankenvloer worden onderhouden d.m.v. het dweilen van de plankenvloer met kraanwater en een bijpassende toevoeging.

Uw smaak qua afwerking van de plankenvloer

Een kenmerk van olie is dat de uitstraling wat mat of zelfs dof oogt. Er zijn pasta's in de markt waarmee geoliede plankenvloeren iets glimmender worden gemaakt, maar in de regel blijft het zo dat een geoliede plankenvloer mat oogt.

Heel veel mensen denken dat een gelakte plankenvloer altijd satijnglans heeft of zelfs hoogglans. In het verleden was dit weliswaar het geval, maar tegenwoordig zijn er hele matte lakken.

Zo heeft Fairwood een lak in haar assortiment die na het lakken zo natuurlijk mat oogt dat vrijwel iedereen denkt dat de plankenvloer nog niet afgewerkt is.

Tegenwoordig kan er d.m.v. primers en kleurpigmenten ook kleuren op de gelakte plankenvloeren worden aangebracht. Kleurpigmenten toevoegen aan olie is echter nog veel eenvoudiger en Fairwood kan geoliede plankenvloeren leveren in de kleur die u wenst.  

De ruimte waarin de plankenvloer komt te liggen

De lichtinval van de ruimte waarin de plankenvloer komt te lggen is heel belangrijk. Ook dit kan de keuze voor lak of olie op de plankenvloer gaan bepalen.

Bovenstaande keuze is gebaseerd op de uitstraling van de plankenvloer. Wanneer u een plankenvloer op vloerverwarming wilt laten leggen wordt de keuze voor olie of lak al door technische factoren bepaald.

Lak wordt nooit gedaan op een plankenvloer op vloerverwarming. De warmte van de vloerverwarming kan barstjes vormen in de laklaag. Vandaar dat er bij vloerverwarming en plankenvloeren altijd wordt gekozen voor olie. 

plankenvloer lakken

Uw budget voor de plankenvloer

Lak is duurder dan olie. Bovendien moet lak in een aantal lagen worden aangebracht en olie slechts in 1 laag. Zowel de productkosten als de arbeidskosten voor het aanbrengen van een lak op de plankenvloer zullen daarom hoger zijn dan bij geoliede plankenvloeren.

Bovendien indien er na een groot aantal jaren groot onderhoud moet worden gepleegd aan een gelakte plankenvloer betekent dit dat de hele plankenvloer moet worden geschuurd en opnieuw moet worden gelakt. De kosten voor het plaatselijk bijhouden van een olie plankenvloer vallen hierbij in het niet.

De houtsoort van de plankenvloer

Puur estetisch gezien zal lak op de ene houtsoort mooier staan, terwijl bij de andere plankenvloer olie weer veel beter oogt.

Wij raden u daarom aan om monsterplanken met een laklaag of een olielaag op de betreffende houtsoort te laten maken bij ons in de showroom.

Ook kan het zijn dat de inhoudsstoffen van een bepaalde houtsoort niet samen kunnen gaan met bijvoorbeeld een bepaalde soort lak.

Gaat u de plankenvloeren zelf leggen of kiest u voor een parketlegger

Het in de olie zetten van een plankenvloer kan iedere redelijk handige doe-het-zelver zelf doen. Voor het lakken van een plankenvloer is meer ervaring gevraagd. Dit geldt ook voor het schuren van plankenvloeren.

Bij Fairwood krijgt u beschrijvingen mee over het in de olie zetten van een plankenvloer en tevens mag u -indien u de plankenvloer bij ons heeft gekocht- gratis de boenmachine lenen.


FAIRWOOD HEEFT EIGEN WERKPLAATS VOOR HET VOORAF AFWERKEN VAN PLANKENVLOEREN

werkplaats afwerking plankenvloeren

Plankenvloeren kunnen na het leggen van de vloer worden geolied of gelakt.

U kunt echter ook ervoor kiezen dat de plankenvloer reeds voor de levering door Fairwood in de olie of in de lak wordt gezet.

Het voordeel hierbij is dat u niet meer te maken heeft met de droogtijd van de olie of de lak.

Ook kan het een besparing zijn op de parketlegger, aangezien de parketlegger na iedere laklaag de droogtijd moet aanhouden en derhalve een aantal keer moet terugkomen.