Geborstelde Plankenvloeren 

Plankenvloeren Borstelen

Bij het borstelen van plankenvloeren wordt het zachte hout tussen de nerven van de planken uitgeslagen.

Dit heeft als gevolg dat de nerftekening van het hout steeds duidelijker zichtbaar wordt.

De mooie houttekening van de plankenvloer komt a.h.w. steeds verder naar voren.

Niet alle Houtsoorten worden Geborsteld als Plankenvloer

Niet alle houtsoorten kunnen worden geborsteld. Het borstelen van plankenvloeren wordt gedaan bij zogenaamde openporige houtsoorten. Vooral bij deze houtsoorten is de tekening van de houtstructuur duidelijk te zien.Er moet een duidelijk verschil zijn tussen het harde en het zachte hout om te kunnen borstelen.

Voorbeelden van openporige houtsoorten zijn; eiken plankenvloeren, essen plankenvloeren, grenen plankenvloeren.

Andere houtsoorten zoals bijvoorbeeld Maple worden in de regel niet geborsteld.

Massieve plankenvloeren en lamelparket plankenvloeren borstelen

Zowel massieve plankenvloeren als lamelparket plankenvloeren kunnen worden geborsteld.

Het spreekt voor zich dat er andere borstels worden gebruikt voor het borstelen van massieve plankenvloeren als voor het borstelen van lamelparket.

Bij massieve plankenvloeren hebben we immers "meer vlees" op de plankenvloer en kunnen derhalve dieper borstelen.

Bij lamelparket plankenvloeren zullen wij daarom veel minder heftig borstelen.

Plankenvloeren borstelen in eigen werkplaats

Fairwood kan uw plankenvloer in haar eigen werkplaats borstelen.

Dit heeft als eerste grote voordeel dat Fairwood pas op het laatste moment kan beslissen welke massieve plankenvloer of lamelparket plankenvloer moet worden geborsteld. Fairwood hoeft daarom geen grote voorraden aan te houden van geborstelde plankenvloeren.

Het tweede grote voordeel van het feit dat Fairwood in haar eigen werkplaats uw plankenvloer kan borstelen is gelegen in het feit dat wij zo de mate van borstelen kunnen bepalen. Zo zullen we -zoals reeds werd aangeduid - veel voorzichtiger borstelen bij lamelparket dan bij massieve plankenvloeren. Ook wordt er gekeken naar uw leefomstandigheden bij het gebruiken van de geborstelde plankenvloeren.


Gevaar van te diep borstelen van plankenvloeren

Dat we lamelparket plankenvloeren niet te diep kunnen borstelen is duidelijk. In de praktijk is het echter ook zo dat massieve plankenvloeren niet te diep moeten worden geborsteld.

Diep geborstelde plankenvloeren geven weliswaar een mooie tekening, maar zullen in de praktijk eerder vuil vast gaan houden.

Wanneer een oppervlakte ruw is zullen de vuildeeltjes hiertussen gaan zitten en is de plankenvloer moeilijker schoon te houden.

Fairwood vindt daarom dat beperkt borstelen van plankenvloeren heel erg mooi is, maar raadt het te diep borstelen uit praktische overwegingen af. Het is aan u te bepalen of u denkt dat de plankenvloer bij uw wijze van gebruik eerder of later vuil zal worden. Loopt u bijvoorbeeld altijd op uw sokken in de woning zal de geborstelde plankenvloer veel minder snel vuil worden als wanneer u met modderige laarzen op de plankenvloer loopt.