Gerookte plankenvloeren geven een natuurlijk effect

Plankenvloeren Roken

Bij sommige houtsoorten kunnen de plankenvloeren worden gerookt.

De bekenste houtsoort die kan worden gerookt is eikenhout. Eiken plankenvloeren bevatten namelijk de inhoudsstof tannine oftewel looizuur.  

Door amoniakdampen in aanraking te brengen met eiken plankenvloeren worden de plankenvloeren bruin. Hoe langer dit proces duurt hoe donkerder bruin de plankenvloer gaat worden.

We spreken dan over:

  • Licht gerookte plankenvloeren
  • Donkergerookte plankenvloeren

In de volksmond wordt ook wel gesproken over enkelgerookte plankenvloeren en dubbelgerookte plankenvloeren maar dit zijn onjuiste benamingen. Het is niet zo dat de bewerking 2 maal plaats zal vinden bij dubbel gerookte plankenvloeren en zelfs niet dat deze behandeling 2 maal zo lang zal duren.

Veel belangrijker voor de intensiteit van het roken zijn het vochtpercentage van de plankenvloer, de omgevingstemperatuur en de sterkte van de amoniak dampen.

Aangezien de eiken plankenvloeren niet altijd de gelijke hoeveelheid tannine bevatten, zullen er bij het roken van de plankenvloeren veelal kleurverschillen ontstaan tussen de verschillende planken. De ene plank zal bij het roken veel donkerder opkleuren dan de andere plank, ondanks dat zij dezelfde behandeling hebben ondergaan.

Ook kan het zijn dat er binnen de plank kleurverschillen ontstaan. Niet overal binnen de plank zal het eiken een gelijk percentage tannine hebben. Zo bevat spinthout nauwelijks tannine, waardoor er tijdens het roken van de plankenvloeren witte kleurverschillen ontstaan.SPECIAAL: COTTAGE PLANK FLOORING

 

Fairwood heeft een speciale lijn met plankenvloeren de zogenaamde cottage plank flooring.

Op deze verouderde eiken plankenvloeren zijn een groot aantal van de bewerkingen toegepast die onder bewerkingen plankenvloeren zijn genoemd.

Fairwood heeft een 12 tal verschillende cottagevloeren in de cottage plank flooring lijn.

Zo zijn er cottagevloeren die zijn geolied, verouderd en gerookt. Maar er zijn ook geloogde en verouderde cottagevloeren of verouderde whitewash cottagevloeren. Verouderde plankenvloeren van donker tot lichte oude plankenvloeren.

De cottagevloeren zijn reeds geheel kant-en-klaar en kunnen direct na het leggen worden belopen. U hoeft derhalve geen rekening te houden met droogtijden van lak of olie.