Verouderen van plankenvloeren ; Oude plankenvloeren

Plankenvloeren Verouderen; Oude plankenvloeren

De sfeer die een echte oude plankenvloer meebrengt is op geen enkele andere manier te verkrijgen.

Oude plankenvloeren hebben een geschiedenis van meerdere decennia te vertellen.

Diegene die een echte oude plankenvloer heeft mag zich gelukkig prijzen. het probleem is echter dat niet veel mensen een echte oude plankenvloer -kunnen- hebben.

Allereerst is er niet veel echt oudhout beschikbaar om bij alle geinteresseerden een echte oude plankenvloer te kunnen leggen.

Tentweede hebben wij onze huizen dusdanig geisoleerd dat echte oude plankenvloeren simpelweg te veel werking zullen gaan vertonen.

Voor onze geisoleerde en door vloerverwarming verwarmde woonkamers moeten plankenvloeren worden teruggedroogd tot een houtvochtpercentage van 10-12%. Echte oude -door de natuurgedroogde- plankenvloeren drogen niet verder na dan houtvochtpercentages van ca 16%.

Om nu toch  te kunnen genieten van de sfeer van oude plankenvloeren worden "nieuwe" goedgedroogde planken verouderd. DIt oudmaken van de plankenvloer kan zowel machinaal worden gedaan als met de hand. Het spreekt voor zich dat het beste effect van het oudmaken van plankenvloeren wordt bereikt met het handmatig verouderen van plankenvloeren.

De volgende vormen van verouderen van plankenvloeren worden door Fairwood gedaan:

  • Verouderen, schrapen van de vellingkant
  • Kastijden van de bovenste zichtzijde van de plankenvloer.

Verouderen, schrapen van de vellingkanten van de plankenvloer

Vroeger waren de schaafmachines, waarmee de plankenvloeren werden geschaafd nog niet zo scherp en sterk, dat er aan het harde hout een mooi glad afgerond randje kon worden geschaafd.

De schaafmachine stond a.h.w in de randen van de planken te hakken en dit gaf een "brokkelig" beeld.

Sommige houtschilfers braken zelfs half af. De zijkanten van de planken leken wat rafelig hierdoor.

Toch geven deze gehakte randen aan de planken van de plankenvloer juist de authentieke uitstraling die bij echte oude plankenvloeren horen.Vandaar dat de huidige mooi geschaafde randen voor verouderde plankenvloeren nog eens worden geschraapt. 

Kastijden van de bovenste zichtzijde van de plankenvloer

Nadat de zijkanten van de verouderde plankenvloeren zijn geschraapt is het ook nog zaak de bovenkant van de planken te verouderen.

Dit noemen wij het kastijden van de plankenvloer. De plankenvloer moet er immers uitzien alsof er al generaties op deze plankenvloer zijn opgegroeid. Gedurende deze tijd komen er vanzelfsprekend putjes en beschadigingen op de plankenvloer.

Het kastijdend van de plankenvloer kan handmatig worden gedaan, door met ijzeren voorwerpen beschadigingen aan te brengen. Bij het handmatig kastijden kunnen we de mate van beschadigen naar uw keuze aanpassen. Zwaar verouderd of wat lichter verouderd. Bovendien is er geen patroon te ontdekken in de veroudering.

Een andere manier om de plankenvloer te kastijden aan de bovenzijde is het zogenaamde trommelen.

De planken van de plankenvloer worden in een grote trommel gedaan. Deze trommel is gevuld met allerhande bouten en moeren van ijzer.

Door nu de trommel te gaan draaien slaan de bouten en moeren willekeurige beschadigingen in de planken van de vloer.

Hoe langer de trommel draait, hoe meer beschadigingen op de verouderde plankenvloer komen. SPECIAAL: COTTAGE PLANK FLOORING

 

Fairwood heeft een speciale lijn met plankenvloeren de zogenaamde cottage plank flooring.

Op deze verouderde eiken plankenvloeren zijn een groot aantal van de bewerkingen toegepast die onder bewerkingen plankenvloeren zijn genoemd.

Fairwood heeft een 12 tal verschillende cottagevloeren in de cottage plank flooring lijn.

Zo zijn er cottagevloeren die zijn geolied, verouderd en gerookt. Maar er zijn ook geloogde en verouderde cottagevloeren of verouderde whitewash cottagevloeren. Verouderde plankenvloeren van donker tot lichte oude plankenvloeren.

De cottagevloeren zijn reeds geheel kant-en-klaar en kunnen direct na het leggen worden belopen. U hoeft derhalve geen rekening te houden met droogtijden van lak of olie.