Met welke bewerkingen kunnen plankenvloeren worden verfraaid ?

Plankenvloeren Bewerken

Naast de keuze voor de afwerking (olie, lak, hardwax) kunt u plankenvloeren ook nog verder (laten) verfraaien.

Methodes om plankenvloeren verder te bewerken zijn:

  1. Plankenvloeren roken
  2. Plankenvloeren whitewash
  3. Plankenvloeren logen
  4. Plankenvloeren borstelen
  5. Plankenvloeren verouderen
  6. Plankenvloeren thermo behandelen

Plankenvloeren Roken

gerookte eiken plankenvloeren

Eiken plankenvloeren bevatten de stof tannine. Door deze stof in aanraking te brengen met amoniakdampen worden de eiken planken vloeren donkerder en bruiner. Aangezien de inhoudsstof van het eikenhout wordt bewerkt zal deze bewerking een zeer natuurlijk effect veroorzaken.

Elke plank van de plankenvloer zal immers anders reageren op deze behandeling.

Vroeger werd deze bewerking bij u in huis gedaan, tegenwoordig mag dit niet meer. Speciale afgedichte en met filters voorziene kamers zorgen ervoor dat de amoniakdampen geen schadelijke gevolgen heeft voor mens en milieu.

Klik voor meer informatie over gerookte plankenvloeren : Roken plankenvloeren.


Plankenvloeren Whitewash

whitewash plankenvloeren

De whitewash behandeling voor plankenvloeren is nog altijd erg geliefd. Een whitewash bewerking wordt altijd gedaan op zogenaamde openporige houtsoorten. Voorbeelden van dergelijke houtsoorten zijn eiken, essen, grenen etc.

Bij het whitewashen van plankenvloeren wordt er een dusdanig dik kleurpigment op de plankenvloeren aangebracht dat de open porien van de plankenvloeren worden gevuld met kleurpigment en deze zelfs niet meer kunnen opnemen doordat de porien van het hout reeds vol zijn. Hierdoor blijft een gedeelte van het kleurpigment op de planken liggen. 

Klik voor meer informatie over whitewash plankenvloeren: Whitewash plankenvloeren


Plankenvloeren Logen

geloogde plankenvloeren

Bij het logen van de plankenvloeren wordt er een loog op de nog niet afgewerkte plankenvloer aangebracht. De loog dringt in de planken in en doet daar zijn werking.

Na het logen de plankenvloer verder worden afgewerkt en wordt er een veel intensievere kleur bereikt dan wanneer de plankenvloer direct zal zijn afgewerkt.

Klik voor meer informatie over het logen van plankenvloeren: Logen plankenvloeren 


Plankenvloeren Borstelen

verouderde plankenvloeren

Bij het borstelen van plankenvloeren wordt door harde borstels het zachte hout uit de nerven van het hout geslagen. Het hardere hout blijft over en de tekening en de houtstructuur van de plankenvloer komt explicieter naar voren.

Klik voor meer informatie over het borstelen van plankenvloeren : Borstelen plankenvloeren 


Plankenvloeren Verouderen

verouderde plankenvloeren

Er liggen al eeuwenlang plankenvloeren in woonruimtes en werkruimtes van mensen. Plankenvloeren zijn immers hygienisch, hard, en naar eigen smaak te bewerken. Bovendien zijn plankenvloeren rechtstreeks afkomstig uit de natuur en deze uitstraling is door geen mens te evenaren.

Veelal kan worden gezegd dat plankenvloeren steeds mooier worden hoe langer de plankenvloer al in de ruimte ligt.

De plankenvloer geeft een doorleefde uitstraling.

Helaas zijn er niet voldoende oude plankenvloeren beschikbaar voor de grote vraag naar oude plankenvloeren. Bovendien zijn onze huizen en manieren om deze huizen te verwarmen dusdanig veranderd dat echte oude plankenvloeren nauwelijks nog in deze woonruimtes kunnen worden geplaatst. De werking van de oude plankenvloeren zal veel te hoog zijn.

Om desondanks toch het effect te verkrijgen van echte oude plankenvloeren moeten nieuwe planken worden verouderd. Deze verouderde plankenvloeren kunnen wel in onze op de hedendaagse man ier verwarmde huizen worden gelegd.

Klik voor meer informatie over het verouderen van plankenvloeren  : Verouderen plankenvloeren     


Plankenvloeren Thermo

thermo eiken plankenvloeren

De thermobehandeling van plankenvloeren is de meest heftige van alle hierboven genoemde bewerkingen van plankenvloeren.

Het hout van de plankenvloeren wordt dusdanig verhit dat de celstructuur van het hout gaat veranderen.

De kleur van de plankenvloeren gaat naar diep bruin door de karamalisering van de suikers in het hout.

De thermobehandeling van plankenvloeren is onomkeerbaar en de plankenvloeren worden niet alleen donkerder van kleur, maar worden tevens duurzamer tegen vocht en insecten en zullen minder krimp gaan vertonen.

Voor meer informatie over thermobehandeling van plankenvloeren; Thermo plankenvloeren   SPECIAAL: COTTAGE PLANK FLOORING

 

Fairwood heeft een speciale lijn met plankenvloeren de zogenaamde cottage plank flooring.

Op deze verouderde eiken plankenvloeren zijn een groot aantal van de bewerkingen toegepast die onder bewerkingen plankenvloeren zijn genoemd.

Fairwood heeft een 12 tal verschillende cottagevloeren in de cottage plank flooring lijn.

Zo zijn er cottagevloeren die zijn geolied, verouderd en gerookt. Maar er zijn ook geloogde en verouderde cottagevloeren of verouderde whitewash cottagevloeren. Verouderde plankenvloeren van donker tot lichte oude plankenvloeren.

De cottagevloeren zijn reeds geheel kant-en-klaar en kunnen direct na het leggen worden belopen. U hoeft derhalve geen rekening te houden met droogtijden van lak of olie.